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Conflicts of Interest, Current Clients: 
Legal Aid Society 

 

Facts: 

Lawyer A, who serves on the Legal Aid Society’s Board of Direc-
tors, proposes to represent a client in a proceeding in which the opposing 
party would be represented by Lawyer B, a Legal Aid Society employee. 

Question: 

May Lawyer A and Lawyer B represent their respective clients as 
proposed? 

Conclusion: 

Yes, qualified. 

Discussion: 

Oregon RPC 6.3 provides: 

 A lawyer may serve as a director, officer or member of a legal 
services organization, apart from the law firm in which the lawyer 
practices, notwithstanding that the organization serves persons having 
interests adverse to a client of the lawyer. The lawyer shall not know-
ingly participate in a decision or action of the organization: 

 (a) if participating in the decision or action would be 
incompatible with the lawyer’s obligations to a client under Rule 1.7; 
or 

 (b) where the decision or action could have a material 
adverse effect on the representation of a client of the organization 
whose interests are adverse to a client of the lawyer’s. 

Oregon RPC 1.7 provides: 

 (a)  Except as provided in paragraph (b), a lawyer shall not 
represent a client if the representation involves a current conflict of 
interest. A current conflict of interest exists if: 
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 (1) the representation of one client will be directly adverse 
to another client;  

 (2)  there is a significant risk that the representation of one 
or more clients will be materially limited by the lawyer’s responsibili-
ties to another client, a former client or a third person or by a personal 
interest of the lawyer; or 

 (3) the lawyer is related to another lawyer, as parent, child, 
sibling, spouse or domestic partner, in a matter adverse to a person 
whom the lawyer knows is represented by the other lawyer in the same 
matter. 

 (b) Notwithstanding the existence of a current conflict of 
interest under paragraph (a), a lawyer may represent a client if: 

 (1)  the lawyer reasonably believes that the lawyer will be 
able to provide competent and diligent representation to each affected 
client; 

 (2)  the representation is not prohibited by law; 

 (3)  the representation does not obligate the lawyer to con-
tend for something on behalf of one client that the lawyer has a duty to 
oppose on behalf of another client; and 

 (4)  each affected client gives informed consent, confirmed 
in writing. 

In the ordinary case, it is not likely that Lawyer A’s responsibilities 
as a board member of the Legal Aid Society will materially limit Lawyer 
A’s representation of the client within the meaning of Oregon RPC 
1.7(a)(2). It is also not likely, in the ordinary case, that Lawyer B’s repre-
sentation of the Legal Aid client will be limited by Lawyer B’s 
responsibilities to members of the Legal Aid Society board of directors 
within the meaning of Oregon RPC 1.7(a)(2). If there were such a 
limitation, however, the lawyers could proceed if the affected client gave 
informed consent, confirmed in writing as required by Oregon RPC 
1.7(b). Lawyer A also must be mindful of the obligation under Oregon 
RPC 6.3(b) not to participate in board decisions that could have a 
material adverse effect on Lawyer B’s representation of the Legal Aid 
client in the matter. 
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As long as the conditions set forth in these rules are met, Lawyer A 
and Lawyer B may proceed as proposed. 

 

Approved by Board of Governors, August 2005. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________ 

COMMENT: For additional information on this general topic and related subjects, 
see The Ethical Oregon Lawyer § 3.5-3 (payment of fees by nonclients), § 9.2-1 
(Oregon RPC 1.7(a)(2)), § 9.2-2 (exceptions to Oregon RPC 1.7(a)(2)), § 20.1 
(conflicts-waiver letters) (OSB Legal Pubs 2015); Restatement (Third) of the Law 
Governing Lawyers §§ 134, 135 & cmt e (2000) (supplemented periodically); ABA 
Model RPC 1.8(f); ABA Model RPC 6.3; and ABA Model RPC 6.5. 



 

 

 


