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Communicating with Represented Persons: 
Direct Communication between Represented Parties 

 

Facts: 

Lawyer A represents Client A, who opposes Client B in litigation. 
Client B is represented by Lawyer B. Client A wishes to engage in 
settlement negotiations directly with Client B. 

Question: 

May Lawyer A allow Client A to negotiate directly with Client B 
about the matter while Client B is represented by counsel in the matter? 

Conclusion: 

Yes, qualified. 

Discussion: 

Oregon RPC 4.2 provides: 

 In representing a client or the lawyer’s own interests, a lawyer 
shall not communicate or cause another to communicate on the subject 
of the representation with a person the lawyer knows to be represented 
by a lawyer on that subject unless: 

 (a)  the lawyer has the prior consent of a lawyer represent-
ing such other person; 

 (b)  the lawyer is authorized by law or by court order to do 
so; or 

 (c)  a written agreement requires a written notice or demand 
to be sent to such other person, in which case a copy of such notice or 
demand shall also be sent to such other person’s lawyer. 

To fall within the prohibition of the rule, the “communication” or 
the direction to communicate must originate with Lawyer A. Lawyer A 
has no duty to prohibit voluntary communications between Client A and 
Client B. Indeed, Client A and Client B have a right to speak directly to 
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each other that Lawyer A may not abridge. Cf. OSB Formal Ethics Op No 
2005-6; ABA Formal Ethics Op No 95-396. 

Nevertheless, even if Client A initiates the communication with 
Client B, a represented adverse party, Lawyer A must not instruct Client 
A to convey a particular message because Oregon RPC 8.4(a) provides 
that a lawyer cannot violate the Oregon Rules of Professional Conduct 
“through the acts of another.” See also OSB Formal Ethics Op No 2005-
6; cf. In re Murray, 287 Or 633, 639, 601 P2d 780 (1979). 
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____________________ 

COMMENT: For additional information on this general topic and other related sub-
jects, see The Ethical Oregon Lawyer § 8.5-1 (communicating with a represented 
person) (OSB Legal Pubs 2015); Restatement (Third) of the Law Governing Lawyers 
§ 99 (2000) (supplemented periodically); and ABA Model RPC 4.2. 


