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Facts: 

Lawyer’s work is limited to serving as an arbitrator or mediator (or 
in related roles, such as court-appointed special master). Lawyer retains 
active membership in the Oregon State Bar.  

Lawyer receives fees in advance of arbitration or mediation 
proceedings, and those funds are held until the proceeding is completed.  

Question: 

Must fees received by a lawyer serving as an arbitrator or mediator 
be deposited in a “Lawyer Trust Account”? 

Conclusion: 

Yes. 

Discussion: 

Oregon RPC 1.15-1(a) provides: 

 (a)  A lawyer shall hold property of clients or third persons 
that is in a lawyer’s possession separate from the lawyer’s own prop-
erty. Funds, including advances for costs and expenses and escrow and 
other funds held for another, shall be kept in a separate “Lawyer Trust 
Account” maintained in the jurisdiction where the lawyer’s office is 
situated. Each lawyer trust account shall be an interest bearing account 
in a financial institution selected by the lawyer or law firm in the 
exercise of reasonable care. Lawyer trust accounts shall conform to the 
rules in the jurisdictions in which the accounts are maintained. Other 
property shall be identified as such and appropriately safeguarded. 
Complete records of such account funds and other property shall be 
kept by the lawyer and shall be preserved for a period of five years 
after termination of the representation. 
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Funds received by an arbitrator or mediator are not property of a 
client because no lawyer-client relationship exists. OSB Formal Ethics 
Op No 2005-101 (rev 2015). Nevertheless, such funds constitute 
“property of third persons.” By its plain language, then, Oregon RPC 
1.15-1(a) applies to advance fees received by a lawyer acting as an 
arbitrator, even though a nonlawyer arbitrator or mediator would not be 
required to hold such fees in a separate account.1 

 

Approved by Board of Governors, August 2005. 

                                           
1  ABA Model RPC 1.15(a) requires separate handling only of funds received “in 

connection with a representation,” although courts have nevertheless applied the 
obligation to lawyers functioning in other roles. See Charles W. Wolfram, Modern 
Legal Ethics § 4.8, at 178 (1986). Cf. In re Gallagher, 332 Or 173, 184, 26 P3d 
131 (2001) (former DR 9-101(A), which required placing in trust account of “[a]ll 
funds of clients . . . or other funds held . . . in the course of work as lawyers” did 
not apply to funds of nonclient). 

COMMENT: For additional information on this general topic and other related sub-
jects, see The Ethical Oregon Lawyer § 3.2-2 (illegal fees) (OSB Legal Pubs 2015); 
Restatement (Third) of the Law Governing Lawyers § 44 (2000) (supplemented 
periodically); and ABA Model RPC 1.15. See also Arbitration and Mediation § 25.24 
(Oregon CLE 1996 & Cum Supp 2008). 


